top of page

Co jsou primární reflexy a jak je překonat s Neurovývojovou stimulací, zkráceně NVS


Na vratkém základu se špatně staví


Pokud chceme, aby šlo našim dětem čtení, psaní počítání, potřebujeme pevný základ. Na tento pevný základ pak nasedají další rozvíjené schopnosti a následně výše jmenované školní dovednosti jsou již jen třešinkou na dortu.


Primární reflexy jsou vrozené reakce miminek, které mají důležitý úkol pro zdravý vývoj dětí. Když svůj úkol splní, mají přirozeně v určitou dobu vymizet. Jenže to se ne vždy stane. Přetrvávající primární reflexy mohou potom postihnout smyslové vnímání, rovnováhu, koordinaci pohybu a schopnost učení. Mohou také způsobovat problémy se psaním, čtení, simulovat problémy ADD, ADHD nebo autismu, případně být u příčiny vzniku neuróz, bolestí zad atd.


Ve výčtu reflexů jsou ty, co jsou přítomny v děloze a tam jsou i inhibovány, reflexy napomáhající při porodu a reflexy důležité pro přežití v ranném období vývoje, dále pak přechodné reflexy, které nás přibližují k těm, které chceme mít – posturální reflexy.




Vliv přetrvávajících primárních reflexů


Psychomotorický vývoj probíhá v přímém souladu s postupným rozvojem rovnováhy, orientačních dovedností, koordinace pohybů i síly svalů celého těla. Úroveň zvládnutí těchto dovedností se pak podepíše na způsobu zapojení hlavy, lopatek, ramen, páteře, pánve i nohou do vzpřimování. Rozvoj rovnováhy, orientačních dovedností, koordinace pohybů i síly svalů ale souvisí s aktivitou primárních reflexů a tak je vývoj psychomotorických dovedností přímo ovlivněn aktivitou primárních reflexů.


Přetrvávající primární reflexy způsobují, že se nevytvoří optimální smyslově-motorická cesta, což vede k nekontrolovaným a nekoordinovaným pohybům. Tyto nekontrolované pohyby a obecně držení těla, musí být vědomě kompenzovány.


Každý reflex je navíc spojen s jedním nebo více smyslovými vjemy, když tedy primární reflexy přetrvávají, může to způsobovat problémy se zpracováním smyslové informace.



Nepříjemné blokády a jak je překonat


My dospělí jsem vnímáme náš pohyb jako něco co funguje automaticky, ale často to není samozřejmostí. Každý pohyb je sekvencí drobných úkonů, které na sebe navazují a jsou propojené se smysly. V celkovém součtu, pak spousta drobných blokád znesnadňuje celkové fungování. Stačí si například představit, kdyby byl například člověk omotán cvičebními gumami a na rukou by měl kuchařské chňapky, jak by se mu asi fungovalo?Zřejmě by se mu špatně pohybovalo a sáhnout přesně na věci v okolí by asi taky nebylo úplně snadné.


Neurovývojová stimulace (NVS Pohybem se učíme®, dále jen NVS) je pak účinným nástrojem z kategorie psychomotorických terapií, jak tyto blokády překonat. Psychomotorická terapie je charakteristická tím, že při ní dochází k ovlivňování duševních funkcí a osobnosti člověka za pomoci aktivace jeho motoriky. NVS je ucelený program k inhibici primárních reflexů. Testy i cviky vychází z psychomotorického vývoje dítěte. Program je rozdělen do 30 týdnů, ale je možné podle potřeby cviky cvičit déle. Cviky se dělají každý den, přibližně 5-10 minut. Mezi nejdůležitější principy NVS Pohybem se učíme® patří to, že u dětí nejdříve začínáme rozvíjet rovnováhu a kombinujeme inhibici primárních reflexů se zlepšením senzorické integrace, a až později přidáváme další dovednosti.


Na signály přetrvávajících primárních reflexů se spolu podíváme příště.





Cit:

VOLEMANOVÁ, Marja. Přetrvávající primární reflexy: opomíjený faktor problémů učení a chování. 2. rozšířené vydání. Statenice: INVTS, 2019. ISBN isbn978-80-907369-0-0.

portrét.jpg

O autorce:

Jmenuji se Lada Slavíčková a věnuji se rozvojové terapii pro děti a jejich rodiče. Je-li i Vaše dítě taky originál a ne vždy mu jde vše hladce podle tabulek, ráda pomůžu i Vám.

Nové články do schránky

Nové články vám také můžu zasílat na e-mailovou adresu a vy tak nepřijdete o žádné z rad a novinek. Tak "na napsanou"!

Děkuji, mám poznačeno ;-)

bottom of page